Så här går det till

Skicka in din hälsodeklaration


Våra kirurger granskar din hälsodeklaration. 

                 Därefter kontaktar vi dig


Besök nr 1


Om du beslutar dig att gå                      vidare i processen erbjuds                    du en konsultationstid med                    ansvarig kirurg Operationstid.


Vår ambition är att erbjuda tid              för operation inom 6-8                            veckor efter konsultation


Besök nr 2

Inskrivning av sjuksköterska och dietist inkl provtagning sedan är du väl-förberedd inför operation.


Operationerna

En kortare tids diet

Innan ingreppet ska du stå på pulverdiet under 1-4 veckor. Genom denna minskar fettinlagringen i levern och bukhålan och därmed minskar risken för komplikationer i samband med operationen. Hur lång perioden blir avgörs bland annat av ditt BMI. Information om denna förebyggande åtgärd får du av vår dietist i samband med inskrivningen.

Inför operationen

Dagen före samt på operationsdagen ska du genomföra en del rutinmässiga förberedelser hemma. Bland annat ska du duscha och tvätta dig med en bakteriedödande tvål som du får av oss och sedan sova i rena lakan. Du kommer att få all nödvändig information på din kallelse och har du frågor finns vi bara ett telefonsamtal bort.

Dags för operation

Operationsdagen ska du anmäla dig i huvudreceptionen (se vägbeskrivning). Därifrån blir du hämtad av personal från preoperativa avdelningen på Carlanderska. Väl på avdelningen träffar du sjuksköterskor, operationspersonal, narkosläkare och ansvarig kirurg.


Uppföljning

Uppföljningen av en överviktsoperation är precis lika viktig som själva ingreppet och det är därför vi erbjuder 2 års uppföljning.

Vi får möjlighet att följa upp din hälsa, se eventuella komplikationer samt vidta åtgärder i god tid. 

- Uppföljningsmöte 1

Vi träffas på mottagningen 2 månader efter din operation.

Du träffar sjuksköterska och dietist.

- Uppföljningsmöte 2

Vi träffas på mottagningen 6 månader efter din operation.

Du träffar dietist och vid behov sjuksköterska.

- Uppföljningsmöte 3

Vi träffas på mottagningen 12 månader efter din operation.

Du träffar sjuksköterska och dietist och vi tar också nya blodprover.

- Uppföljningsmöte 4

Vi träffas på mottagningen 2 år efter operationen. Inför två-års besöket ska du ta nya prover. Här gör vi ett avslut och går igenom en "checklista" så att du mår bra, får lite tips och information inför framtiden. Vi överremitterar dig också till din egen Vårdcentral som kommer att följa dig i framtiden. 

PS Glöm ej att vi fortfarande inte är längre bort än ett telefonsamtal 

FRAMFLYTTAT! Storsamling för alla opererade 2018 

med mingel

Vi erbjuder nu att komma på en storsamling i Restaurangen på Carlanderska hösten 2020. Det blir mingel och fika, föreläsning av Torsten Olbers och Malin Bruto mm. Detta är ett ypperligt tillfälle att knyta ihop säcken, reflektera bakåt och framåt, utbyta erfarenheter och upplevelser. HOBS och Baricol deltar också

Kan jag opereras?

 • BMI >35 kg/m² (BMI >30 i vissa fall)
 • >18 år
 • Försökt "allt annat"
 • Ej obehandlad psykisk sjukdom
 • Ej pågående drog, alkohol eller tablettmissbruk

Patienter berättar

Britt

Personalen är proffsig och varmt omhändertagande. Det är aldrig långt till en kram eller ett skratt. De är aldrig längre bort än ett mail eller ett telefonsamtal. Det är skönt att uppföljningstiden är så lång.

Britt Söderström (op 2017)

Pelle

Jag beslutade mig för att operera mig i slutet av oktober 2017 och fick då första tiden 2 januari 2018. Jag var väldigt motiverad till operation efter att ha jo-jo bantat i över 30 år. Diabetes och andra sjukdomar finns i familjen och de vill jag undvika att utveckla. Min operation gick smidigt och jag var hemma dagen därpå.

Min startvikt var 125.7 kg vid operationen och efter 8 månader så hade jag nått 83 kg, helt ofattbart, svårt att förklara!

Alla mina förväntningar på operationen har varit mer än portativa, jag kunde inte riktigt förställa mig detta resultat. Jag har fått tillbaka min energi och allt är så mycket enklare både till vardags och i arbetet. Jag har egentligen bara följt de rekommendationer som jag fått efter min operation.

Per Wallgren (op 2018)

Ulrika

-Operera sig? det är väl bara för tjockisar med en massa besvär? Ack så fel jag hade! Efter att ha bantat mer eller mindre sedan 25-års åldern, där kilona smög sig på sakta men säkert- så kände jag att det var nog. Jag ville inte banta längre, ville inte köpa större och större kläder, och ville inte få dåligt samvete av precis allt jag åt. Jag ville ha tillbaka min kropp, min ork och bestämma själv över mitt liv! Inte vänta på att diabetes skulle dyka upp, att knät skulle bli värre eller att de kraftiga snarkningarna skulle betyda skilda sovrum.

Jag opererades i december 2015 av Torsten Olbers. På bilderna skiljer det 2 år och nästan -30 kg. Idag lever jag ett aktivt liv, jag kan äta och dricka det jag vill- bara i mindre mängd. Jag har slutat snarka och börjat träna och känner mig dessutom fin (som förr!) i min nya kropp- jag ångrar mig inte.

Ulrika Törnblom (op 2015)

Mia

Äntligen balans

Äta eller inte äta? Banta för alltid eller helt enkelt bara ge upp?

Jag valde istället medelvägen -och den är mer gyllene än jag kunde drömma om.

En dag var det bara nog. Jag orkade inte med ännu en misslyckad viktresa. Jag var förvisso väldigt bra på att gå ner i vikt, men det visade sig gång på gång vara omöjligt att jämvikta och behålla min nya lägre vikt. Samma dag ringde jag Metabolt Center, och efter professionell och personlig rådgivning bestämde jag mig för en Gastric Bypass.

I augusti 2017 var det dags för operation och jag har mått praktiskt taget toppen sedan dess. Om jag stött på några små hinder längs vägen har personalen på kliniken alltid bara varit ett telefonsamtal bort. Att äta eller inte äta är inte längre en fråga. Jag äter. Minst 6 gånger om dagen. Mestadels nyttigt men även godsaker, och det tidigare ständigt närvarande dåliga samvetet över mat och ätande är borta.

Som Torsten sa redan på operationsdagen - "Mina bantningsdagar är över"!

Kram Mia 2019


Bra information med varm omtanke och förståelse. Hela upplägget väldigt bra som skapade trygghet. Man kände sig alltid välkommen!

Tack för allt ni gjort och hjälpt mig till ett fantastiskt bra liv!

Kram Therese <3

Jag tycker att ni varit helt fantastiska hela vägen!

Känslan av att ha er i ryggen är oslagbar. Även om det har funkat bra så har jag haft er ett telefonsamtal bort bara. Jag har bara positiva saker att säga. All kärlek till er!

Johanna Winberg


??

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan Gastric Bypass och Sleeve?

 • Det finns större likheter än skillnader mellan en Gastric Bypass och en Gastric Sleeve, även om de ser helt olika ut på bild. Det är framför allt ändringen i de signalsystem som styr hunger och mättnad som är bakgrunden till att operationerna fungerar. Det rent mekaniska, exempelvis hur mycket mat som får plats, är något som troligen har viss betydelse i början. I längden handlar det om hur aptitsignalerna ändras. Vi vet till exempel att båda operationerna minskar hungern, de gör även att man kan känna sig mättare efter att man har ätit. Vi har längre uppföljningstid efter en Gastric Bypass, medan det för närvarande finns begränsat med data för Gastric Sleeve längre än fem år. Viktnedgången under de fem första åren är å andra sidan liknande, liksom förbättringar i hälsotillståndet. Det finns alltså inget enkelt svar på vilken av operationsmetoderna som fungerar bäst för den enskilda patienten, utan det finns helt enkelt två bra alternativ. Vi kommer tillsammans fram till vad som passar just dig bäst.

Hur länge blir jag sjukskriven?

 • Vi rekommenderar att du sjukskrivs du cirka 3 - 4 veckor men det finns undantag med patienter som börjar arbeta redan efter några dagar. Den första veckan går ofta åt till att hämta sig fysiskt samt att komma igång med ätandet och drickandet. Vecka 2 och 3 är fokus på att att lära känna sina nya hunger- och mättnadssignaler. När man känner sig fysisk återhämtad finns det inga begränsningar för lyft eller liknande så länge allt känns okej.

Hur mycket kostar det?

 • Se avsnitt Priser och Paket

Vad ingår i priset?

 • Det korta svaret är: allt som har med operationen att göra. På Metabolt Center erbjuder vi ett helhetspaket som innefattar allt det du behöver såväl före, under tiden och efter operationen. Vi följer regelbundet upp dig under två års tid genom personliga besök, provtagning, kost- och motionsråd etc. Det innebär att du inte behöver betala mer om du skulle behöva mer hjälp eller vård. Det tillkommer 100 kr vid provtagning om det utförs utanför Carlanderska.

När kan jag börja träna igen?

 • Det finns inga hinder för att börja träna lätt redan efter en vecka eller två, förutsatt att det känns bra. Klokt är dock att köra igång med lite lättare träning under de första månaderna efter operationen, för att i takt med att kaloriintaget blir större öka intensiteten i träningen. Satsa gärna på övningar som bibehåller din muskelmassa under viktnedgången, då särskilt bålmuskulaturen??rygg. I längden finns det inget som begränsar hur hårt du kan träna, vi har haft patienter som både utövar triathlon och springer maraton.

Hur snabbt och mycket kan jag räkna med att gå ner?

 • Generellt sett förlorar man mellan 1 - 3 kilo i veckan de första veckorna efter operationen. Sedan fortsätter de flesta att gå ner i relativt snabb takt under de första 3 - 6 månaderna. Detta är dock väldigt individuellt, vilket är viktigt att ha i åtanke.Det är också viktigt att komma ihåg att det redan en kort tid efter operationen kan infinna sig perioder när vikten står stilla ett tag. Det är ingenting att oroa sig över utan är kroppens sätt att hitta sin nya balans.

Kommer jag fortsätta att äta små portioner?

 • Man skulle kunna tro att man för alltid kommer att äta pyttesmå portioner resten av livet efter en överviktsoperation. Studier som vi har gjort visar dock att Gastric Bypass-opererade personer har ett i princip lika stort intag som före operationen redan efter två år (räknat över ett helt dygn). Den största skillnaden är att man generellt äter fler gånger per dag, samt att kaloritätheten i maten minskar. Totalt sett äter man cirka hundra kalorier färre än före operationen vilket räcker för att bibehålla en mycket lägre vikt. Det är alltså inte ovanligt att personer som genomgått en överviktsoperation blir förvånade över de normalstora portioner man kan äta efter relativt kort tid. När det gäller Gastric Sleeve-opererade patienter har vi något mindre kunskap om mängden mat och kaloriintag men oftast upplever även Sleeve-opererade personer att man äter både hälsosammare och mer regelbundet.

Har man ont efter operationen?

 • Upplevelsen av smärta är väldigt individuell men det finns tyvärr ingen operation som är helt smärtfri. Dock är vår uppfattning att majoriteten av patienterna upplever att det gör mindre ont än vad man förväntat sig och det kan också vara precis tvärtom. Timmarna efter operationen känns det oftast som en ordentlig träningsvärk i bukväggen. Denna värk brukar minska redan till dagen efter, då det istället kan kännas uppspänt och svullet av gaser i magen. Spändheten minskar när gaserna kommer ut och när avföringen kommer igång. Eventuella smärtstillande mediciner anpassas individuellt och i samråd med sjukvårdspersonalen.

Vad får jag äta efter operationen?

 • Kostråden kan variera ganska mycket mellan olika enheter. Vi på Metabolt Center rekommenderar våra patienter att successivt trappar upp maten, framförallt när det gäller konsistensen. Det innebär att man först går på flytande diet under en veckas tid, för att därefter äta mjuk mat i ett par veckors tid. Cirka en månad efter operation kan man börja äta mer "vanlig mat". Känns detta okej kan man öka intaget av föda med fast konsistens snabbare.

Jag har hört att man kan få näringsbrist. Stämmer det?

 • Vi rekommenderar att äta kosttillskott efter en överviktsoperation, då det är det enklaste och snabbaste sättet att få i sig alla ämnen som kroppen behöver. Det är ingen fara att missa ett par dagar eller någon vecka, men det innebär helt klart en större risk att få någon form av brist i det långa loppet om man slarvar med intaget av vitaminer och mineraler enligt rekommendation. Det har tidigare funnits en tro på att man inte behöver ta tillskott efter en Gastric Sleeve, men har genom studier kunnat konstatera att i princip samma brister kan uppstå efter en Gastric Sleeve-operation som efter en Gastric Bypass. Specialpreparat som innehåller alla vitaminer och mineraler (t ex Baricol) gör det enklare för många patienter att få i sig tillräckligt med tillskott.

Kan man få konsultation hos kirurg utan att operera sig?

 • Konsultation ingår i priset för en operation. Vill man däremot ha en konsultation utan operation så kostar det 2 400.

Kan man få träffa dietist utan att vara patient hos er?

 • Nej tyvärr inte

Om vikten börjar gå upp, ska jag börja banta igen då?

 • Det är oftast inte en bra ide´ att börja banta efter att man gjort en operation. Anledningen till att man börjat gå upp i vikt är ibland att man äter för sällan, för lite mat eller för lite protein. Det gäller istället att äta tillräckligt ofta och mycket av bra mat för att fortsätta ha en hälsosam kropp.

Kan man få träning på recept?

 • Vi erbjuder träning på recept för de som opererats på Metabolt Center. Skicka ett mail till Lena@metaboltcenter så kommer intyg på posten