Skip to main content

Metod

En gastric bypass-operation utförs laparoskopiskt, med titthålsteknik. Det sker i full narkos, dvs. du som patient sover under ingreppet. Operationstiden är cirka 45 minuter.

Vid en gastric bypass tas ingenting bort från kroppen, det är endast en omkoppling av magtarmkanalen som görs. Maten kommer efter en bypass ner i en liten magsäcksficka och därefter direkt ut i tunntarmen (se de röda pilarna på bilden). Operationen leder till att kroppens viktfysiologi ändras (den s.k. set point för kroppsvikt i hjärnstammen sänks till mer normala nivåer) och du blir mindre hungrig -trots att du går ned i vikt.

Gastric bypass fördelar inkluderar att den är den mest effektiva operationen och den mest beprövade, inklusive långtidsresultat av vikt och hälsoeffekter. Eftersom inga organ har tagits bort är den även reversibel -man kan (i de sällsynta fall det behövs) koppla tillbaka till normal anatomi igen.

Resultat

Hur mycket man går ned i vikt (dvs. hur mycket set point i hjärnan sänks) är individuellt. Ett genomsnittligt resultat är att 80% av din övervikt (= de kilon över BMI 25,0 du har) innan operationen försvinner och att det tar 18-24 månader innan du når din nya slutvikt.

De vetenskapligt belagda hälsoeffekterna är betydande: ditt liv förlängs med i snitt 6,1 år, det är en mycket effektiv behandling av såväl typ 2 diabetes som sömnapnesyndrom, PCOS hos kvinnor, artrosbesvär, högt blodtryck med mera. Hos kvinnor minskar även cancerrisken med hälften.

Risken för kirurgiska komplikationer är cirka 3 procent, vid gastric bypass inkluderar detta blödning, läckage och tarmvred (s.k. slitsherniering). Samtliga komplikationer kan behandlas, bara man som patient hör av sig om man märker att man inte mår bra.

“Gastric bypass är världens mest beprövade operationsmetod”

Carl-Magnus BrodenGastroenterologläkare, Metabolt Center

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer