Skip to main content

Metod

En gastric sleeve-operation utförs laparoskopiskt, med titthålsteknik, i full narkos där du som patient sover under ingreppet. Operationstiden är 30-40 minuter.

Vid en sleeveoperation opererar man bort ”ytterkurvan” på magsäcken, så att en sleevemage sedan får formen som ett smalt rör eller ”ärm” (”sleeve” på engelska). Till skillnad från vid gastric bypass så görs ingen omkoppling av tunntarmen.

Operationen ändrar kroppens viktreglering så att den s.k. set point för kroppsvikt i hjärnan sänks till mer normala nivåer. Precis som vid gastric bypass blir man mindre hungrig, fastän man går ned i vikt.

Gastric sleeve är en nyare operationsmetod än bypass, därför finns inte heller dokumenterade långtidsresultat på samma sätt som vid gastric bypass. Sleeve än en effektiv operationsmetod som lämpar sig vid lite lägre BMI-nivåer, som regel BMI mindre än 40.

Resultat

Hur mycket man går ned i vikt efter en sleeveoperation är individuellt. Ett genomsnittligt resultat är att 60-70% av din övervikt innan operationen försvinner och att du når din slutvikt efter 18-24 månader.

Viktnedgången medför positiva hälsoeffekter på alla de tillstånd som är kopplade till övervikt -typ 2 diabetes, högt blodtryck, ledvärk med mera.

En fördel jämfört med gastric bypass är att något risk för tarmvred ej föreligger (man har ju inte kopplat om tarmen). En sleeveopererad är som regel inte heller lika känslig för s.k. dumping och liknande om man råkar få i sig något olämpligt (en sleeve ”tolererar” mer).

Nackdelarna med gastric sleeve är att den inte är lika effektiv som bypass och att långtidsresultat än så länge saknas. Den går inte heller att återställa kirurgiskt, eftersom man tagit bort en del av magsäcken från kroppen.

Den är också olämplig om man har refluxbesvär, alltså halsbränna, sura uppstötning och liknande.

“Gastric sleeve är som regel mest lämplig vid lite lägre BMI-nivåer”

Carl-Magnus BrodenGastroenterologläkare, Metabolt Center

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer